Friskvård är avdragsgillt för din arbetsgivare

När ett företag betalar dina aktiviteter så innebär det att de inte behöver betala skatt på detta, alltså momsen. Det är därför som Skatteverket bestämmer vilka aktiviteter som innefattar friskvård.

Belopp på friskvårdsbidrag

Det finns inget fast belopp på vad du ska få eller inte ska få i friskvårdsbidrag. Detta är upp till arbetsgivaren och vissa erbjuder mer än andra. Som arbetsgivare kan man ge en ersättning för friskvård till sina anställda, men det är bara upp till ett visst belopp som det är skattefritt.

Så får du bidraget

Du får ersättning i efterhand när du visar kvitto
Ta kontakt med din chef. På vissa arbetsplatser fungerar friskvårdsbidrag på så sätt att du själv lägger ut pengar för den fysiska aktiviteten som du vill utöva, för att sedan mot uppvisat kvitto få pengar av arbetsgivaren.

Här är en artikel i Aftonbladet 9 maj 2016

Kom i form – och låt din chef betala

Experten: Så lätt maxar du dina friskvårdspengar

Följ ett viktminskningsprogram, köp en app eller investera i ett gymkort.
Friskvårdsbidraget kan användas till mer än du tror – om du kan regelverket.
Här avslöjar experterna hur du får ut max av pengarna.

2,7 miljoner. Så många svenskar beräknas omfattas av friskvårdbidraget. Löneförmånen går i korta drag ut på att staten uppmuntrar friskvård mot att företaget slipper betala moms på aktiviteterna. Hur stora pengar det handlar om för den anställde varierar – spannet ligger mellan några hundralappar och flera tusen kronor per år.

– På senare tid har Skatteverket ändrat reglerna och blivit mer generösa när det gäller maxbeloppet som man kan få av arbetsgivaren. Det beror på att kostnaden för exempelvis ett gymkort varierar beroende på var man bor. I Stockholm kostar det kanske 5 000 kronor om året, säger Leo Heiijbel, marknadschef för Benify, ett svenskt företag som administrerar löneförmåner.
Möjligheterna utökats
En annan positiv förändring är att listan över godkända friskvårdsaktiviteter har utökats ordentligt. I dag kan man göra det mesta för friskvårdspengen, så länge sporten eller hobbyn uppfyller vissa kriterier.

– Det finns aktiviteter som Skatteverket har godkänt som man först kanske inte tänker sig. Till exempel hypnobirthing för blivande föräldrar, appar för kaloriregistrering och pulskontroll, samt rökavvänjningskurser, säger Charlotte Törnberg, juridisk expert på Benify.
Men trots förenklingen av regelverket är det fortfarande en stor andel av friskvårdspengarna som brinner inne varje år. I reda tal handlar det om flera miljarder som inte utnyttjas.

– Undersökningar visar att ungefär 57 procent av alla som är berättigade bidrag använder sig av det fullt ut, vilket betyder att 43 procent inte gör det, säger Leo Heiijbel.
Han tror att det lite luddiga regelverket avskräcker en del.

– Ja, så kan det nog vara, säger han.

Tre kriterier styr

Som vanligt när det gäller skatteregler finns det ramar att förhålla sig till – och den springande punkten är vad som räknas som friskvård. Skatteverket har tre huvudprinciper som ska vara uppfyllda:
Motionsformen ska vara ”enkel”, vilket i praktiken innebär att allt som kan göras på ett gym eller i en träningslokal är godkänt av Skatteverket.
Aktiviteten får per tillfälle kosta max 1 000 kronor.
Friskvården får inte vara behandlande. Massage är till exempel godkänt som friskvård, medan kiropraktik med manipulationer inte är det.
Är de här kraven uppfyllda, är det relativt fritt fram att hitta på saker även utanför Skatteverkets lista över godkända aktiviteter.

– Till exempel har vi i vår verksamhet fått frågor på och godkänt cirkusträning, hopprepskurs, kägelbana och dodgeball, säger Charlotte Törnberg.

– Skatteverket har inte tagit ställning specifikt för dessa, men vi anser att de uppfyller kraven på enklare aktivitet av mindre värde.
Skatteverkets krav innebär samtidigt att dyrare materialsporter, som ridning, skidåkning, kanotpaddling och ishockey, inte är avdragsgilla.
Men om man är utövare av dessa aktiviteter kan man ändå dra nytta av bidraget.
Flera ”spaiga” aktiviteter

– Antingen kan man be om hjälp på gymmet eller yogan med övningar som hjälper i sporten eller hitta varianter på dessa aktiviteter med billigare utrustning, som till exempel minigolf, frisbee-golf och hockey-bockey, tipsar Charlotte.
Samma sak gäller spabesökare – själva inträdet till spaet ingår inte i friskvårdsbidraget, men enstaka aktiviteter får du ändå göra avdrag för.

–Enskilda aktiviteter som kan kännas ”spaiga” och ändå är godkända är exempelvis massage, simning, akupunktur, örtbad och bastubad, säger hon. Träningsresor utomlands blir alltmer populärt – är det något jag kan använda bidraget till?

–Eftersom resorna normalt är mycket dyrare än 1 000 kronor går friskvårdsbidraget inte att använda för att bekosta själva biljetten. Däremot kan man ju unna sig en härlig massage på resan och använda friskvårdsbidraget till den, säger Charlotte Törnberg.