Teckensnitts storlek: +

Vår matsmältningsapparat - en makalös manick!

 

Redan när du tittar på mat så kan det börja vattnas i munnen, salivproduktionen ökar.

Samtidigt bildas det mer magsyra i förberedelse att smälta det ögat ser.

 

Detta är en av anledningarna att inte tugga tuggummi för länge (max 5 - 10 minuter) för tuggandet i sig ökar också magsyran. 

 

Tänderna tuggar maten och kraften kan bli upp mot 80 kilos tryck! Tungan samspelar med att röra på sig och samla upp matbitar från insidan av kinderna och tungan transporterar ner maten i små portioner till svalget. Därifrån direkt utan mellanlandning till matstrupen och på 5- 10 sekunder ligger maten i magsäcken.

Magsäcken lutar lite så att rinnande mat/dryck hamnar på ena sidan, den som lutar uppåt och maten som behöver bearbetas mer hamnar i den del som ligger längst ner på andra sidan. Maten kan bearbetas i magsäcken i upp till sextimmar, beroende hur svårsmält maten är, innan färden genom tunntarmen.

I tunntarmen börjar den riktiga matsmältningen med rytmiska rörelseroch dess rikt förgrenade tarmludd för in näringsämnen i blodbanan.

Det går undan i tunntarmen, på 30 minuter har den släppt igenom lättare mat, kött tar kanske upp till 5 timmar att glida igenom. 

I tjocktarmen tuggar tarmbakterier i sig fibre och annat, tarmen suger upp vätska och salt utifrån den vätskebalans som finns i kroppen. det går långsammare i tjocktarmen, ett antal timmar upp till två dygn.

Allt från tarmtömning några gånger i veckan upp till 2- 3 gånger om dagen anses normalt.

För dig som vill läsa mer rekommenderas boken "Charmen med tarmen"/Giulia Enders. 

 

 

 

Träna fast du har ont!
NÄR DU NÅTT DITT MÅL - SÄTT ETT NYTT.