Rolfs blogg. "Utan vetemjöl, gluten och mjölkprodukter i en månad."

Efter att ha hållt en workshop, om "vita gifter" och vetemjöl i synnerhet,
blev jag själv intresserad av att gräva djupare efter mer information.

En inspirationskälla har varit professor Stig Bengmark, som forskat länge kring hur kost påverkar vår hälsa,
En annan är kinesologen Ulf Kilman som jobbar med elitidrottsmän, och haft bl.a. simmarna Tessan Alshammar
och Lars Frölander som klienter.

Att en för stor konsumtion mjöl, mjölk och även salt och socker påverkar våra kroppar är allmänt vedertaget.
Stig menar att men ser ett samband mellan välfärdstater med stor jordbruksproduktion (och konsumtion) och
problem med fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt många andra folksjukdomar.

Vidare att vetemjöl ökar inflammationsgraden i kroppen och minskar antalet nyttiga bakterier i vår tarmflora.
Andra vittnar om att magen blir mindre uppblåst och att man blir piggare av att ta bort bröd och mjölprodukter.

Ulf Kilman menar att vetemjöl påverkar nervsystemet så att våra muskler inte kan prestera fullt ut.
Hans första åtgärd gentemot sina klienter är att kräva att de tar bort mjölprodukter helt.

Det finns idrottsmän som tackar sin mjöl och mjölkfria kost för sina framgångar.

När jag läste om att en ändring av kosten kan innebära slutet på mina problem, med
återkommande muskelskador, som bristningar och sträckningar när jag sringer, då nappade jag...

Jag har sprungit ett marathonlopp och en halvmara i år, men däremellan har jag nästan varit skadad för jämnan.


Sant eller falskt om mjöl och mjölkprodukter, så har jag bestämt, att prova en månad; 30 dagar utan vare sig mjöl
eller mjölkprodukter med start i morgon måndag 21 november.
Hellre prova än dö nyfiken och en månad funkar med willpower, för jag vill verkligen vara skadefri
och kunna träna löpning mer konsekvent.

Mjölk, fil, välling och turkisk yoghurt får stå tillbaka för mandelmjölk eller sojamjölk.
Knäcke på vardagarna och bulle på helgerna är heller inga problem att utesluta.
Havregryn tilll filen byts ut mot nötter och frön.

Pasta har jag bara ätit i undantagsfall och till middagarna har det ändå varit
en proteinkälla (fisk, fågel, kött) och sallad som gällt.

Ser fram emot experimentet och skadefria löprundor.
Vinsten känns långt större än uppoffringen.

Återkommer med resultatet och om omläggningen påverkar mig i annat,
kanske lite viktmisnkning, bättre immunförsvar, vem vet?

Har du erfarenhet av att lägga om kost, ta bort gluten, mjöl, mjölkprodukter?
Vilken effekt har det haft på dig?





Rolfs blogg. "Lycka - ett av många flyktiga tillst...
Rolfs blogg. "Första boken om övervikt - en ofantl...