Teckensnitts storlek: +

Rolfs blogg. "Så hittar du löparglädjen - 14 goda råd."

Rolfs blogg. "Så hittar du löparglädjen - 14 goda råd."
Det här temat riktar sig främst till dig som aldrig riktigt förstått vare sig tjusningen med löpning eller vad endorfiner egentligen handlar om. Du kanske också har tänkt tankar eller uttryckt dig i ord som:
"Jag hatar löpning." "Löpning är inte min grej." "Jag vill lära mig springa men det är så jobbigt."

Alla människor behöver inte springa, likväl som att alla människor måste inte gå på gym eller åka skidor.
Men har du läst så här långt vill du antingen kunna träna löpning utan att plågas, eller om du redan springer, kunna göra det med mer glädje.

Jag har samlat ihop mina bästa råd för att du ska lyckas hitta löparglädje och avslutar med min relation till löpning.

1. RÄTT ATTITYD.
Hitta ditt varför? du vill springa. Hittar du inte det så gör något annat du kan finna mening i. Tänk i ord som "vill" springa istället för "måste" springa.
2. GRÄV DÄR DU STÅR.
Anpassa dina träningspass utifrån var du är i dag. Du kanske ska börja med att springa en minut och promenera fem, istället för tvärtom. Det är inte bara orken som ska ställa om utan även muskler och leder som ska anpassa sig.
3. MYCKET MISTER OFTA HELA STYCKET
Gläds åt det lilla du orkar springa, allt är bättre än ingenting. Var glad åt de få minuter du orkar istället för att bli stressad att för att du inte klarar springa ex. 5 km i sträck.
4. SE HELHETEN
Rörelse kräver en insats, det är skönare för stunden att slappa i soffan, men se på allt runtikring. Se naturen, andas friska luften, känn stoltheten i att du bryr dig om dig själv och förstår att motion är bra för kropp och själ..
5. SKIT I HUR DET SER UT.
Keep it simple. Du behöver bara tänka på ha en upprätt hållning och sträcka på bröstet när du springer. Om du springer på hälar eller tår har ingen betydelse. Ditt rörelseschema naturligt för din kropp, så har det alltid varit. Negligera andras åsikter hur man ska springa.
6. KORTA STEGEN
Långa steg = mer energikrävande och ger mer belastning på muskler och leder. Spring med korta steg, hellre för korta än för långa.
7. TA DET LUGNT
Löpning blir plågsamt när man springer fortare än hjärta, lungor, blodtillförsel och muskler tillåter.Att ut och springa e ett (för) fort tempo blir fort plågsamt och understödjer negativa tankar som att "löpning öär jobbigt". Det är alltid lite segt första minuterna men med tillräckligt förnuft och låg hastighet kommer du fort in i "andra andningen",
8. VÄLJ MUSIK ELLER NATURLJUD.
Bra musik förhöjer helheten i passet och för andra är det ljud som fågelkvitter eller havsvågor som ökar välbefinnandet.
9. VISUALISERA.
Tvekar du på att springa fast du planerat in det i dag? Ställ dig frågan: Hur mår jag efter löppasset jämfört med om jag hoppar över det? Plocka fram minnesbilder från bägge scenarierna, så blir det lättare att tänka med förnuft än med känsla.
10. NJUT AV AFTER WORK.
Duschen, kaffet, frallan, tv:n. Njut av att du genomfört ditt löppass. Var stolt!
11. JUST DO IT.
Skit i vädret, det är mest hemskt mnär du tittar ut genom fönstret. å fort du kommit ut och sprungit några minuter är vädret ovidkommande. Du fär lättare och större endorfinpåslag (kroppens belöningshormon) ju jäkligare väder.
12. KOMPROMISSA.
Hellre ett kort pass på 5 - 10 minuter än ett inställt 30 minuters pass. Ibland är vi tidsoptimister, eller något kommer emellan. Skippa inte hela passet, gör en kompromiss, Spring kortare och kanske snabbare istället. Det går inta ett ångra ett genomfört löppass...
13. SÄNK KRAVEN.
Nej, vi behöver inte bli bättre och bättre hela tiden.. I allt,.. Det gäller löpning också. Njut av dina träningar, ha inte koll på klockan, eller försök slå rekord hela tiden. Perfektion och njutning fattar oftast inte tycke för varandra, iaf inte för oss vanliga motionärer.
14. HA ETT LÅNGSIKTIGT MÅL.
Att ställa upp i ett lopp kan bli en härlig upplevelse och erfarenhet. Sikta högt och långt. Bestäm dig för att springa ett lopp nästa år. Då behöver du inte stressa fram löparglädjen.

JAG OCH LÖPNING

När jag var yngre jagades det mer tider, numera vid 60+ är jag tacksam för varje löpsteg. Ibland blir jag skadad och får då börja om med att lufsa 20 meter och gå 100 meter, sedan stegra försiktigt allteftersom. Några gånger kommer jag upp i 10 km på en löprunda men mest hamnar jag på 2- 5 km och det tycker mitt knä (lindrig artos) bäst om.
Första träningspasset efter skada är alltid det mest njutbara och tacksamma...
På helgerna brukar jag springa med sambon, då springer vi 100 - 200 meter och går lika långt, så håller vi på i 5 km. Det passar bägge, jag kan sticka iväg i intervallerna men sen möts vi i promenaden. Är det soligt går vi mer än vi springer...
I fjol sprang jag (otränad och spontant) halvmara ena veckan och en marathon veckan efter. Kanske min bästa prestation någonsin med tanke på omständigheterna. Inget jag kan rekommendera men jag är fortfarande stolt när jag tänker på det.
Det var nog sista marathonloppet. Kanske? Tror jag? Fast... Å andra sidan?... ... .
Rolfs blogg. Många skäl till att träna styrketräni...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://rolfmunke.se/