Teckensnitts storlek: +

Rolfs blogg. "Jobbiga typer på gymmet - hur många av dessa 25 olika karaktärer har du retat dig på?"

Rolfs blogg. "Jobbiga typer på gymmet - hur många av dessa 25 olika karaktärer har du retat dig på?"

Ta detta inlägg med en nypa salt och se humorn i texterna. Jag har faktiskt själv tillhört några av typsnitten genom åren...

Med 40 års erfarenhet av egen träning och 10 år som tränare och coach har jag mött tusentals människor på olika gym. Fortfarande (eller kanske ännu mer nu)kan jag le i smyg åt olika karaktärer/uppträdanden och även bli irriterad och förvånad. Människor som "utmanar" oss stöter vi på i alla sammanhang och det ska snabbt tilläggas att jag tycker nästan alla (säkert 98%) är trevliga och väl fungerande sociala varelser på ett gym, utom någon av de här 20 typerna:

LinneOlle - Den nykläckte bodybuilder-hang around killen, vars mesta likhet med en tvättäkta tävlande BB är att han har samma sorts linne, så tunt säckigt och smalt att bröstvårtorna syns. Manliga bröstvårtor... Hmmmm.

SvettBerra - Oxå klädd i minimalt linne, med den skillnaden att Berra, som varit med lite längre, är lite större, rentav biffigoch inte minst oerhört svettig(av någon anledning). Torka av svett på bänkar efter sig? Inte Berra, han är i en annan värld.

AnalfabetKim - Med kraftfulla målmedvetna steg markerar Kim att den stora roll upen som talar om att ytterskor inte funkar inomhus inte har med honom att göra. Kim kan inte läsa så bra när han går fort...

KlagoBengt - Född före 70-talet... Missar inte ett tillfälle att informera att ex ett av 50 skåp inte går att stänga eller att gymmet borde bygga ut omklädningsrummen. Varje träning är ett fint tillfälle att uttrycka sina synpunkter på till personalen...

HuvPelle - Liksom LinneOlle vill HuvPelle tillhöra en kategori, den vane modemedvetne innegymmaren. HuvPelle gillar att markera introvertitet och respekt. Personal som får HuvPelle att spricka upp i ett leende eller ändra ansiktsuttryck brukar belönas med löneökning...

DendöendesvanenBenny - Trillar nästan ihop i omklädningsrummet, totalt utmattad och med mycket höga flåsningar som indirekt talar om för omgivningen vem som tagit ut sig mest på gymmet idag. (Mötte en Benny senast för några dagar sedan ;) )

Vaf-niharvälanställdasomplockaruppKalle - Lämnar helt utan empatikänslor 120 kg kvar på bänkpressen eller hela golvet fullt av vikter efter att ha kört knäböj.

MåstehaluftJonas - Öppnar fönster och dörrar året runt (även nödutgångsdörren) när han tränar med hantlarna. Lite frisk luft har väl ingen dött av typen. Oftast en av de som svettas så fort de tar på sitt linne.

TrippelmaskinJohnny - Tränar oftast i tre maskiner samtidigt. Vilka vet man inte förrän Johnny kraftfullt markerar att den (och den och även den tredje maskinen) är upptagen även fast Johnny just nu sitter o softar med en proteindrink och mobilen.

HärärmittandrahemBosse - Har med sig allt... till gymmet. Stora väskan, shakern, mobilen, överdragskläder, vältet ja allt utom inneskor. alla sakerna placeras ut inom en radie av 3 meter där han har sitt camp o utgångspunkt i gymmet. Tycker om när han får undringar om han kan flytta väskan från en träningsbänk som han inte använder, det stillar bekräftelsebehovet.

HårdrockPelle - Har hög musik i hörlurarna och späder på basen genom att släppa vikterna i maskinen så det ger en tinnitusstimulerande ljudeffekt om man råkar befinna sig inom 10 meter.

VattenpölRonny - Svettas mycket, mycket mycket på motionscykeln, eller crosstrainern. Så mycket att det blir stora pölar på golvet. Torka upp dem efter sig? Nej, personalen ska väl ha något att göra.

BroilerÖrjan - Tilhör de största på gymmet. lufsar omkring i bylsiga kläder, gör inte så mycket, drar i någon maskin, lyfter tunga hantlar lite grann, pratar mycket med likasinnade. har ingen brådska på gymmet, svettas ändå väldigt mycket. Måste träna som en galning hemma för att få de stora musklerna, de kommer iaf inte av gymträningen.

SistaminutenJanne - Har alltid minst en övning kvar när gymmet ska stänga och tycker det är helt ok att duscha och basta därtill på personalens övertid...

SocialfreaketBosse - Går alltid fram med en kopp kaffe i handen, ställer sig framför receptionisten och gillar att snacka bort en halvtimme - om sig själv - medan frun duschar och gör sig i ordning. Förstår inte signaler som "jag har lite mycket att göra nu" utan ser det som en välgärning att ge receptionisten en låååång rolig halvtimme.

BrudfixarKrille - Tar aldrig paus från att se gymtjejer som potentiella flickvänner. Kan säga (sant, har hänt - jag fick be han avsluta medlemskapet) till en tjej som äter en banan - Bra träning! ...

Tränarbäst som stönarmestTommy - Ofta en nykläckt yngre "seriös" gymtränande som tror på att stön o vrål är 50% av träningen. Kan också vara en äldre vanlig medelålders gymmare som knappt använder viktmagasinet i maskinen men som ändå på något outgrundligt sätt lyckas kräma ur sig en enorm kraftansträngning på en uppvärmningsvikt..

KänsligaTom - Som bara kan köra marklyft till hårdrockslåtar och som ber personalen ändra spellista och spela hårdrock i 15 minuter eller i alla fall så länge han kör sina marklyft.

JagtaringariskerUrban - Som tar med sig sin nya låsta cykel in i gymmet genom hela anläggningen och ställer den utanför gruppträningssalen för att kunna ha uppsikt.

MEN? E de bara män som kan få känslan i en att skorna skaver?

Nej givetvis inte, men för det första är män överrepresenterade i gymmet alltså utanför gruppträningssalarna och ja, kvinnor och tjejer har nog mer social kompetens och förmågan att känna av vad som passar eler inte, men några exempel behöver dras fram i jämställdhetens anda. Som de här till exempel:

JagharlevlatuppJenny - En gymtjej som tränar som vanligt, tils hon blir tillsammans med SvettBerra. Då helt plötsligt blir träningen 110% viktig och då skriker hon o stönar så att alla förstår att nu är det på allvar och kanske tävling nästa...

MåstevaraspeciellMagda - Tar med sig redskap, hantlar, kettlebell från gymmet in i gruppträningssalen i ett bodypumpspass för "jag har ju ont här och där och måste därför köra andra övningar för jag måste också osv"... pust, no more comments...

StretchOlga - Man ska stretcha väl och länge efter ett pass, även om ett nytt helt annat pass börjar direkt efter. Varför gå ut och fortsätta sin stretch i gymmet när man kan stanna kvar och göra det i salen typ. Det andra passet får vänta.

JagärbättreäninstruktörenStina - Oftast en f.d. instruktör som kan ställa sig upp på ett spinningpass när alla andra får instruktioner av passledaren att sitta ner - och vice versa så klart... Eller gör helt andra övningar på ett förkoreograferat pass, bara för att "passar mig bättre" typ.

AllabarnenochjagLotta - Tar med sig barn in i ett gruppträningspass eller i gymmet, "annars kan ju inte jag träna vid denna tiden" eller jaså man får inte ta med sig barnen? - hm kanske därför jag aldrig ser några andra barn än mine egna på gymmet.

NollrespektKarin - Kvinnan som aldrig kommer i tid till ett gruppträningspass utan alltid dyker upp exakt 5-10 minuter - de e den tiden hon alltid fattas - in i passet och ska fixa o greja, gärna med väska, ytterkläder o blött paraply...

Alltså, jag kommer på nya typer hela tiden alltetersom jag skriver. Det skulle bli 10 typer, blev 20 o till o med 25 när jag skulle läsa igenom texten. Riktigt skoj o de e skrivet med glimten i ögat.
Många av typerna jag beskriver har jag efterhand lärt mig förstå vad som finns bakom deras beteenden och har även blivit god vän med många av dem.

Sist men inte minst har jag själv provat på att vara en av dem genom mina 40 år på gymgolvet.
O generellt sett är folk trevliga, sociala och hjälpande på ett gym.
Det är ledningen och personalen som skapar förutsättningarna och ramarna.

Har jag missat någon typ? Hur många av de 25 har du träffat på?Rolfs blogg. "Gå ner 5 kg på 5 veckor - vill du va...
Rolfs blogg. "Viktminskningsgruppen - så gick vi n...