Teckensnitts storlek: +

Rolfs blogg. "Fyra råd som hjälper dig granska och ifrågasätta kostråd."

Rolfs blogg. "Fyra råd som hjälper dig granska och ifrågasätta kostråd."
I krig och kärlek är allt tillåtet. Tydligen även i råden om hälsa, kost och viktminskning. Allt ifrån vänner, bekanta,media förståsigpåare, "microforskare(de som inte är på riktigt men gärna tjänar pengar på dig)" har starka åsikter och vet recis hur just du ska äta.

Vi som, tillfälligt eller ofta, på ett eller annat sätt bryter mot andras normer och värderingar får snabbt höra att vi avviker det i kommentarer som "det kan ju inte va bra".

Ofta följs ett påpekande av "enligt den nya studien så"...eller "har du inte hört att"...
Jo men att....

Det finns 100.000 tals studier av olika storlekar och kvaliteer och utförda på olika tillvägagångssätt.
Vi matas dagligen med både saklig och information och direkta lögner.

I veckan fick jag ett "erbjudande" att över en kopp kaffe diskutera (läs köpa) ett kosttillskott från Tyskland som gör att allabehöver detta tillskottet och den som tar det blir piggare, får mer näring i kroppen mm. Att äta ekologiskt räcker inte o vi får mindre näring genom kosten vi äter, Tyskland ligger i täten vad gäller hälsa osv.. bla bla bla.

Kvinnan åt givetvis kosttillskottet själv och hennes kompis kunde intyga hur ett (enda...) tillskott hade en otrolig effekt.
- Vad kostar det? - 28 kr om dagen bara!
(Snabb huvudräkning ger att det blir 840 kr i månaden och drygt 10.000 kr om året.)

Nej tack, hur många kilo grönsaker, frukt, bär i månaden får jag inte för 840 kr, riktig mat istället för koncentrat från "fina" Tyskland.

Tre råd:
1) Det finns inte ett enda livsmedel, kostpreparat eller tillskott som ensamt påverkar din hälsa, vikt och mående märkbart positivt. Det är helheten i din livsstil som ger resultat.

2) Lita inte blint på allt som skrivs och sägs. Lita framförallt inte på oss som inte har doktorerat, forskat på riktigt i ämnet, eller jobbar heltid med näring och nutrition.Många experter är självutnämnda, andra som jag har bara två veckors heltidsstudier och kan sedan kalla oss så fint som Diplomerad Kostrådgivare. Hallå...

3) Hälsa och vikt är en doseringsfråga. lagom funkar i det mesta, med lite mindre av sådant vi vet inte är så bra för kroppen (kaloririkt och näringsfattigt) och mer av den hälsosamma maten.

4) Slappna av i förhållandet till mat. Det är inget krig. Ät och var glad att du har förutsättningar, i landet Sverige, att ha varierad och näringsrik mat på bordet.
Rolfs blogg. "Ett sätt att mäta om du är smal-norm...
Rolfs blogg. "Stolpar ur mitt föredrag våren 2017 ...