Rolfs blogg. "Första veckan utan vetemjöl, gluten och mjölkprodukter."

Att prova på nya saker är kul och lärorikt.
Ända sen 80-talet har jag experimenterat med mat,
dieter o så, fast aldrig provat 100% gluten o laktosfri föda.

Syftet med att ta bort mjöl o mjölkprodukter är för de flesta kopplat till mag- o tarmbesvär.
För andra är det ett sätt att gå ner i vikt på.
För mig är syftet att kunna stärka muskler och leder och komma ifrån ideliga muskelbristningar.
Jag provar en månad, kanske det blir längre och till och med beständigt, vem vet?

Så hur gick det då?

Mitt skafferi varär fullt av frön, nötter, sädesslag, välling mm.
Nu gällde det att tänka sig för och kritiskt granska matförråden.

Glutenfria produkter fick stå kvar i lagom höjd och reten åkte upp utan synhåll.
Som sagt ut med en del produkter o in med andra, som soyamjölk, Quarnfärs, glutenfria knäcke.

Frukt, nötter o grönsaker knaprade jag på hela veckan efter behov.
Ett glas rödvin blev det nästan varje kväll. I övrigt såg det ut så här:

MÅNDAG Smärtfri dag :) Soyamjölk på morgonen. Ägg o lax o avocado till lunch, soppa på kvällen.
TISDAG Ägg till frukost, Soyamjölk, nötter, kokosflarn o hemmagjord lingonsylt till lunch. Quornfärs o ris på kvällen.
ONSDAG Denna dag saknade jag knäckebröd o välling... Överbliven Quornfärsen blev till lunch. Fisk i ugn med grönsaker/potatis till middag.
TORSDAG Nu hade soyamjölken helt ersatt vällingen. Rester av fisken till lunch och soppa på kvällen.

FREDAG Glutenfria knäcke med ägg o kaviar, soyamjök med mina specialflingor till lunch. Nu var det ju så att vi var bortbjudna på kvällen.
Jag bestämde mig i förväg att inte trixa med maten utan äta vad som bjöds. Gluten o mjölkprodukter blev bl.a lasagne (i världsklass..) och glass med äpplekaka. Jag undvek brödet iaf. Festen var jättetrevlig!

LÖRDAG Åter till "vardagen" guten- o mjölkfritt. Min, i vanliga fall, järnmage var orolig, kändes konstigt i kroppen hela dagen. Löpningen fungerade inte bra. Min f.d brustna vad reagerade och jag fick springa mindre än tänkt och långsammare, den var på bristningsgränsen, trots en kort runda.
Märkbar skillnad i musklerna!

SÖNDAG Kroppen kändes bra igen. Löpningen funkade utan problem (jo en stukad fot, men det berodde på att jag lekte skeppsbrott med hopp mellan stenar o landade fel) För ovanlighetens skull hade vi en social tillställning till att ta ställning till. Inflytt o 60års middag. Trevligt, med god mat- återigen bestämde jag att "dansa med" värdinnans kostval o inte krångla till det. Förrätt med lite pasta = (gluten), middagen utan gluten o mjölkprodukter, liten efterrätt, någon slags god chokladmousse (mjölk).

Så visst, en helt glutenfri vecka blev det inte, men 100% hemma.
Det intressanta var hur magen, kroppen, huvudet och de för mig så viktiga löpmusklerna reagerade på lördagen.
Jag var absolut inte bakfull, kanske det blev 3 glas rödvin på hela fredagskvällen.

En annan aspekt är att det inte känts svårt att ta bort nödvändiga produkter,
jag har ändå haft mycket god mat o dryck att välja på,
så någon uppoffring har det definitivt inte varit.

Jo, jag kollade vikten också. Den har stått still (-0,2 kg).
Nu är jag inne på 2:a veckan from idag och ännu mer nyfiken och motiverad.
Fortsättning följer.

Rolf blogg. "Julklappen du inte önskar dig."
Rolfs blogg. "Lycka - ett av många flyktiga tillst...