Teckensnitts storlek: +

Rolfs blogg. "Därför är det fel att jämföra vitt socker med naturligt socker i bär och frukt."

Rolfs blogg. "Därför är det fel att jämföra vitt socker med naturligt socker i bär och frukt."

Det var på en föreläsning i Malmö som jag reagerade första gången. Den proffsiga powerpointbilden visade en uppställning på hur många "sockerbitar" det finns i olika livsmedel. Föreläsaren talade sedan om hur många "sockerbitar" vi högst bör få i oss per dag.

Budskapet med föreläsningen var att vi äter för mycket "sockerbitar" och att det påverkar vårt blodsocker negativt, med risk för folksjukdomar som Diabetes 2 osv. Rådet var att leta dolda "sockerbitar" finns i våra livsmedel och ändra kosten så att vi hamnar under rekommenderad gräns.

Med ett vidgat perspektiv på hälsa är det inte, enligt min mening, relevant att rakt av jämföra naturligt socker med raffinerat vitt socker. Hur vår mat dagligen påverkar vårt mående och humör och hälsa på sikt är väldigt komplext.

I våra tarmar finns flera kilo bakterier av olika slag, bra som dåliga. Raffinerat (= industriellt framkallat där vitaminer och mineraler tagits bort) vitt socker göder dåliga bakteriestammar, som växer till sig på bekostnad av bra sådana.

De dåliga bakterierna fungerar som att "mycket vill ha mer" och sänder signaler i kroppen att vi bör äta mer socker. Det får bakteriestammarna att växa än mer osv. med konsekvenser för vårt immunförsvar, stresstålighet och inflammationsnivå i kroppen.

Frukt och bär innehåller fibrer, antioxidanter med olika vitaminer och mineraler som ökar tillväxten av bra bakteriestammar.
Säg ja till nyttiga "sockerbitar" i din vardag och raffinerat socker till fest, så får du en sund balans i både tarmar, tankar och kropp.

Vill du veta mer om
- hur socker påverkar hjärnan,
- hur du tar kontroll över ditt sötsug, med olikaverktyg och rätt tankar,
- hur du tyder en innehållsförteckning,
- vilka dolda namn för socker det finns,
- varför socker är farligare än fett mm.
så har jag utarbetat ett program, en kurs som varar i fyra veckor.

Den heter: Sockersug - låt hjärnan få en omstart.

Programbeskrivning:
Programmet som tar bort ditt sockersug en gång för alla. Du lär dig förstå varifrån det kommer och hur sockerkonsumtionen påverkar din hälsa. Konkreta livsstilsorienterade råd blandas med dagliga tips och utmaningar. Häng med och överraskas av att det varken är svårt eller tar lång tid att bli av med sockersuget - en gång för alla.

Hela programmet får du för 30 kr och finns i appen Twik som du kan ladda ner här och nu:
Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=me.twiik.twiikapp
IPhone
https://itunes.apple.com/se/app/twiik/id1022318229?mt=8

Rolfs blogg. "Hjälper blåbär mot ögats åldersförän...
Rolfs blogg. "Ha koll på ditt midjemått - tre olik...