Rolfs blogg. "Artros - vanligare än folksjukdomar - besvären går att minska."

På Artrosföreläsningen som Friskis anordnat träffade jag kompisen Per. Han har artros i höften och jag i knäet.
Syrran berättade på en eftermiddagsfika att hon har artros i ett finger. En vän berättade att hennes man hade artros i foten. Uppåt 800 000 personer i Sverige beräknas ha problem med artros, två av tre är kvinnor.

Artros kallas även för ledsvikt är den vanligaste kroniska sjukdomen bland personer över 55 år - vanligare än högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem och diabetes.Men problemen kan uppkomma redan vid 30 års ålder.
Du kan få artros av överbelastning, eller ojämn belastning över tid eller som en följd av en skada. Troligtvis har min artros i höger knä samband med en knäskada i fotbollen för 40 år sedan och en titthålsoperation för 10 år sedan.

Symptomen är värk och stelhet i leder. Till skillnad mot friska leder upstår en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket mellan ledytorna. Nedbrytningen får övertaget och broskets blanka glatta yta blir ojämn och vid svårartad artros gnider till slut benytorna mot varandra.

30 % av alla 60 åringar har problem med knäartros. Vid 70 års ålder har siffran ökat till 50%.

Precis som vid andra led- och vävnads sjukdomar kan symptomen variera från individ till individ. Lika mycket artros kan ge helt olika smärtsymptom. Någon kan ha jätteont av lite artros och någon annan känner inte så mycket av en mer långtgående sådan.

Det här kan du själv göra för att lindra:

GÅ NER I VIKT - om du är överviktig. varje kilo man kan gå ner har betydelse. redan vid 5 kg övervikt ökar nedbrytningen av brosket..
MOTIONERA - dina leder slits inte genom att du rör på dig. Tvärtom har fysisk aktivitet en positiv effekt.
Lagom är bäst och du behöver träna med kontroll och kvalité - leden behöver belastas jämnt.
Genom att stärka muskler runt i kring leden minskar besvären.

Jag lärde mig på föreläsningen att benspark i gymmaskin inte är en bra övning och att det kan vara klokt att minska löpning och undvika fler marathonlopp.

Lyssna mer om träning, artrosskola och annan forskning på Vetenskap & Hälsas utmärkta podd om artros:

Publicerad  


https://soundcloud.com/vetenskaphalsa
.