Rolfs blogg. "12 veckor utan gluten - det här har hänt."

Vad tiden går.. Testet med en månad utan gluten har nu blivit förlängt till tre månader.
Kan säga att jag hållt glutenfritt till 95 %. De 5% är på någon tillställning eller i sammanhang utanför
hemmet där jag ätit vad som bjudits på eller medvetet beställt mat med gluten (en pizza).

De här erfarenheterna har jag samlat på mig:.
Förra helgen, vid veteran sm i friidrott i Borås. Missade jag att ha egna mellanmål till tävlingarna
och en hel dag utan mat går ju inte. Märkligt egentligen hur mycket skräpmat som serveras på tävlingar och hur lite nyttigheter som erbjuds. Nåväl, jag skyller inte på arrangörerna utan tog det enkla före o gå och handla i affären i närheten. Så det blev en grov bulle med ost o skinka på fastande mage och någon timme senare en till.
(De räknades inte in i kategorin skräpmaten.)

Men oj vad ont i magen jag fick... Jag tycker att jag har en järnmage som tål det mesta, men att som ovan mage få i sig gluten gav verkligen en reaktion.
På kvällen hittade jag en indisk restaurang - bingo! Favoritmaten nr ett. O vad "måste" man äta till huvudrätten om inte Naanbröd... i blandningen med den övriga maten kändes inget konstigt med det glutentillskottet.

Jag har alltid känt att ex frallor inte är bra för mig, den/de ligger som en klump i magen o om jag ska träna någon timme senare känns det som klumpen är kvar. Så reaktionen på bullarna var logisk, men de blev rejät förstärkta.

Den mest intressanta erfarenheten kom en dag senare. Men först bakgrundsinfo.
Skälet till att undvika gluten har för mig (enl. tidigare bloggar) enbart varit för att se om glutenfri kost skapar mindre muskelbristningar, kramper och sträckningar som ex ständigt återkommande "gubbavader".
Enligt vissa forskare kan det finnas en koppling till gluten och jag ville ta reda på det.

Mycket riktigt, i hela 11 veckor har jag inte haft en antydan till muskelproblem. Det är rekord, i alla fall räknat på de sista 10 åren. Ändå har jag löptränat i stort sett dagligen. Tidigare kunde jag löpträna högst två gånger i veckan för att stela muskler inte skulle gå sönder, vilket de ändå gjorde då och då.

Ett dygn efter hemkomsten från Borås gav jag mig ut på ett normalt dagligt löppass, utan intervaller eller hög fart. Jomenvisstsåatte... En gubba vad dök upp och sade hej hej... efter någon km.
Så nu har jag fått ersätta daglig löpning med dagliga promenader.
En tillfällighet? Kanske, men nej jag tror inte på slumpen i detta fallet.

Jag fortsätter med glutenritt till 95% det funkar hur bra som helst. Bröd har jag inte ätit innan o en fralla eller två på helgen ersätts lika bra med glutenfritt knäcke. Äter helst potatis och ris ibland och gillar egentligen inte pasta.
Vikten har minskat med 4 kg men det beror mer på allmän återhållsamhet och ökad motion.

Matjägarna på Kunskapskanalen är en intressant serie och just i onsdags testade de en liten grupp människor med glutenfri kost resp kost med gluten. Slutsatsen var att i ett kort perspektiv finns inga hälsofördelar att utesluta gluten i kosten om du inte är intolerant.
Jag tror iaf att många mår bättre i mage och tarmar med att undvika bröd och pasta i synnerhet.