Teckensnitts storlek: +

Midsommar – Vad ska man äta? Hur ska man tänka?

Midsommar – Vad ska man äta? Hur ska man tänka?

Storhelger och inte minst midsommar kan skapa huvudbry, oro och ovisshet för den kostmedvetne som antingen vill gå ner i vikt eller är mån av att hålla sin vikt.

Det finns dock enkla lösningar och det handlar inte främst om vad som läggs på tallriken eller hälls i glaset. Det handlar mera om portionsstorlekar och tänket.    Med rationella tankar och undvikande av tankefällor går det att äta gott, dricka gott och njuta fullt ut av midsommarhelgen.

Om vi räknar omfattningen av ett års storhelger som Nyår, Trettonhelg, Påsk, Pingst, Midsommar och Jul hamnar vi på ca 20 dagar. Delat med årets 365 dagar ger det siffran ca 5%.Vad vi äter och dricker under 5% av året har försumbar effekt på hälsa och vikt.

Det är i vardagen vi kan skapa goda vanor som leder till hälsosam vikt och hållbar hälsa. Rekommendationen att slappna av och njuta fullt ut av midsommar innebär såklart inte att I samma andemening uppmuntra till matfrossa och total vila.

Den som letar allmänna kostråd för midsommar på nätet märker att stort fokus ligger på enskilda livsmedel, vad man ”kan” äta och vad man ”bör” undvika. Oftast i både vikt- och hälsohänseende.

Jag tycker att det är information utan större värde.

Är du bortbjuden kan du inte påverka vad som bjuds och varför då utesluta något du vill äta men inte ”borde” utifrån rekommendationer som ovan?

Eller om du äter hemma med dina närmaste då är det inte så kul om du behöver begränsa ert utbud eller själv utesluta det andra äter av.

Tänk åter att storhelgerna är 5% av hela året och bryter vi ner det ytterligare så består midsommarhelgen av mindre än 1 % av årets dagar.


Däremot är följande övergripande kostråd mer användbara:

- Ät och njut av maten men i lagom mängd. Med olika sorters mat som i buffé är det lätt att man tar
mer än det var tänkt från början. Ät en lagom portion och undvik att ta om.
- Tänk tallriksmodell fördelat på protein, kolhydrater och grönsaker.
- Uteslut inget du tycker är gott och verkligen vill äta.
- Undvik småätandet. Det är lätt att plocka lite här och lite där under helgen. Räknar man ihop alltsammans kan det bli en hel del extra kalorier.
- Alkohol, tänk på mängden. Mer blir inte roligare, lagom är bäst.


Passa på att motionera lite extra under midsommar.

Frisk luft och natur får oss att må bra.
Om det ändå blir för mycket av det goda kan en extra lång promenad eller ett träningspass dagen efter ha sitt berättigande.
Det bränner en del av kaloriöverskottet och framförallt skapar det en kompensationskänsla som gör att du inte behöver ha dåligt samvete.


För dig som just nu går en av mina viktminskningskurser finns tydliga riktmärken i respektive kurs kostschema. Här pratar vi om antingen en hel undantagsdag (ät vad du vill men behåll dina individuellt anpassade portionsstorlekar) eller om att dela upp undantagsdagen i två halva undantagsdagar.

Med önskan om en skön okomplicerad midsommar fri från minsta lilla dåliga samvete.

Rolf Munke PT Online bloggen. 5 minuter var 3:e d...
Rolf Munke PTONLINE. Bloggen: "Börja jogga i somma...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://rolfmunke.se/