Teckensnitts storlek: +

Rolf Munke PT bloggen. "Test: Tre personer, tre veckor utan gluten."

Rolf Munke PT bloggen. "Test: Tre personer, tre veckor utan gluten."
I morgon måndag 8 juli sparkar jag igång en tre veckors miniundersökning om effekten av glutenfri kost.
Sambon Ina, hennes kompis Lena och jag själv är testpersonerna.

Inspirerade av en studie, för några år sedan, ledd av forskaren Alessio Fasano som visar att gluten som finns i vete får tarmen att "börja läcka". Fragment av gluten kanske kan tränga igenom tarmväggen och kanske orsaka inflammation och nedsatt immunförsvar.

Tidigare har man känt till detta fenomen hos glutenintoleranta, men nu har man enligt den studien visat på att det kan gälla för alla.

Sant eller ej? Vi testar på två kvinnor med "känsliga magar".
Troligtvis kommer eventuella effekter att märkas redan efter några veckor.

Att prova något i tre veckor är inte så svårt hinder som att bestämma sig för aldrig mer gluten.
Efter tre veckor är de fria att äta som de vill, kanske med mindre gluten om de fick bra effekt, eller kanske som vanligt med dagligt bröd, bullar och flingor om effekt uteblir.

För egen del har jag slutat med gluten i vardagen sedan nästan två år tillbaka.
Jag har mer av en plåtmage men vadmuskler som gått sönder för jämnan.

När jag tog bort gluten ur vardagen så försvann mina bekymmer helt och hållet med ständiga bristningar vid löpträning.
Nu har det blivit mer gluten i form av bröd, bullar och pizza i sommar så jag gör tjejerna sällskap för att bryta det mönstret, återuppta löpträningen och åter äta gluten endast vid enstaka tilfällen.

Har du någon erfarenhet av gluten - icke gluten att dela med till oss andra?
Tacksam om du vill dela med dig i en kommentar.

Kommer tjejerna att klara det, eller ge upp innan tre veckor, kanske redan första dagen?
Vad ska de ersätta de dagliga frallorna med?
Kommer de att märka någon förändring?
Hur det går delar jag med mig i kommande bloggar och på Facebook: Rolf Munke PT.
Rolf Munke PT bloggen. "Sista retreatdagen, baksmä...