Rolf Munke PT bloggen. ”Jag har alltid minst 5 skivor salami eller tjockt med leverpastej på mackan.”
Livsmedelsverket säger, med all rätt, att vi bör dra ner på charkprodukter som korv, bacon, rökt skinka, salami och leverpastej.
”Chark ökar cancerrisken mer än rent kött. Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Att dra ner på chark minskar därför också risken för hjärt- och kärlsjukdom.”
Min konsumtion av charkprodukter utgår från två enkla regler.
- Jag kan äta allt men inte alltid.
- Jag behöver undantag som bryter av min vardagliga struktur av hälso- och viktkontroll.
Bilden kommer ifrån en frukostbrunch på ett välkänt hotell i torsdags med mina arbetskamrater.
I påsk ska jag och sambon Ina åka till Österlen i Skåne och bo på hotell i Simrishamn.
Det kommer att bli tjockt med leverpastej och många salamiskivor även på den frukosten.
Jag gillar de här påläggen och njuter fullt ut när jag äter dem, men köper aldrig hem för att äta i vardagen. Utan begränsar det till varje gång jag är på hotell. Det blir kanske 5-10 gånger om året.
Att hålla en struktur i vardagen och ibland unna sig något extra gör det lättare att vidmakthålla hälsa och vikt över tid.
Det är så att, vad gäller vikt och framförallt viktnedgång, hård späkning lönar sig och vinsten är i proportion till uppoffringarna.
Däremot leder 100% kontroll i alla lägen och utan undantag oftast till:
- Garanterade bakslag, som oftast leder till:
- Känsla av misslyckande, som oftast leder till:
- En återgång till där man var innan. Man ger upp helt enkelt.
Hjärnans viljekraft är begränsad och behöver vila då och då så att vi fortsätter hitta jämvikt bland det överflöd av mat som omger oss och våra hormoner som påverkar oss inombords.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://rolfmunke.se/