Fler hjärnfriska år.
Jag lyssnar på professor Miia Kivipetto, en av världens ledande forskare när det handlar om hur livsstil och demens hänger ihop.
- Färgglad och varierad kost och enkel motion kan skydda dig mot minnesproblem och demens.
- Små förändringar ger stora resultat. Det viktiga är att det blir långsiktigt.
- De senaste årens forskning har visat att livsstilen har ännu större betydelse än vi tidigare trott. 40 procent av all demens kan förebyggas.
Ovan var inledning till en längre premiumartikel i Aftonbladet 16 februari.
ENKEL MOTION
Dagens två timmars naturpromenad, i sällskap med vårvarm sol, var som vanligt en ynnest. Hör- och synintryck av träd, växter och fåglar, blandat med fria tankar, idéer och ro i sinnet.
FÄRGGLAD OCH VARIERAD KOST
Med kurrande mage öppnades kyl och skafferi för att se vad jag skulle kunna ha som frukost, eller lunch klockan var ju redan 12 på dagen.
Det blev inget av det utan brunch istället.
(Brunch, även frunch, är en måltid som intas på förmiddagen eller eftermiddagen och ersätter både frukost och lunch.)
Jag utmanade mig att skapa en tallrik full av så många färger som möjligt.
Det blev ett crescendo:
Blå färg - Blåbär.
Gul – majs, paprika och senapsdressing.
Grå – Glutenfritt knäcke solrosfrön och champinjoner.
Grön – Basilika, gurka, avokado och picklad paprika.
Lila – Lila morot.
Orange – Picklad paprika.
Röd – Tomat, rödbeta, granatäpplekärnor och röd morot.
Svart – Svarta bönor och svartpeppar.
Vit – Ris.
Olika blandfärger – Sardiner och äpple.
Drygt tio färger representerade och drygt 20 olika ingredienser.
Väldigt gott och mättande.
Ett glas sportdryck (rött vin) kompletterade måltiden.
Nu gör jag inte så här avancerade sallader till vardags, det blev liksom ett rekordförsök, men ett lyckat sådant.
- Men att variera sin kost med olika färger tror jag stenhårt är bra för hälsan.
- Att äta en rejäl sallad varje dag ger så mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som gynnar immunförsvar, tarmhälsa och mycket mer som får kroppen att må bra.
- Avokado och fetaost gör salladen mättande
- Prova att blanda i nötter och frön, ex valnötter, solros- , sesam- och linfrön.
- Prova att blanda i någon frukt som äpple, päron och clementin.
- Prova att blanda i några bär som vindruva, blåbär, lingon.
Ju mer du använder fantasi och kreativitet desto större mångfald, färger och näring får du i dina sallader.
Jag använder mestadels hemlagad fransk senapsdressing till (rapsolja, senap och vitvinsvinäger + pepparmix).
Ibland italiensk dressing (rapsolja 2/3, rödvinsvinäger 1/3 + italiensk salladskrydda, salt, socker och svartpeppar).
Utmana dig själv med mer promenader och mer färgrika sallader.
”Färgglad och varierad kost och enkel motion kan skydda dig mot minnesproblem och demens.”
- Färgglad och varierad kost och enkel motion kan skydda dig mot minnesproblem och demens.
- Små förändringar ger stora resultat. Det viktiga är att det blir långsiktigt.
- De senaste årens forskning har visat att livsstilen har ännu större betydelse än vi tidigare trott. 40 procent av all demens kan förebyggas.
Ovan var inledning till en längre premiumartikel i Aftonbladet 16 februari.
ENKEL MOTION
Dagens två timmars naturpromenad, i sällskap med vårvarm sol, var som vanligt en ynnest. Hör- och synintryck av träd, växter och fåglar, blandat med fria tankar, idéer och ro i sinnet.
FÄRGGLAD OCH VARIERAD KOST
Med kurrande mage öppnades kyl och skafferi för att se vad jag skulle kunna ha som frukost, eller lunch klockan var ju redan 12 på dagen.
Det blev inget av det utan brunch istället.
(Brunch, även frunch, är en måltid som intas på förmiddagen eller eftermiddagen och ersätter både frukost och lunch.)
Jag utmanade mig att skapa en tallrik full av så många färger som möjligt.
Det blev ett crescendo:
Blå färg - Blåbär.
Gul – majs, paprika och senapsdressing.
Grå – Glutenfritt knäcke solrosfrön och champinjoner.
Grön – Basilika, gurka, avokado och picklad paprika.
Lila – Lila morot.
Orange – Picklad paprika.
Röd – Tomat, rödbeta, granatäpplekärnor och röd morot.
Svart – Svarta bönor och svartpeppar.
Vit – Ris.
Olika blandfärger – Sardiner och äpple.
Drygt tio färger representerade och drygt 20 olika ingredienser.
Väldigt gott och mättande.
Ett glas sportdryck (rött vin) kompletterade måltiden.
Nu gör jag inte så här avancerade sallader till vardags, det blev liksom ett rekordförsök, men ett lyckat sådant.
- Men att variera sin kost med olika färger tror jag stenhårt är bra för hälsan.
- Att äta en rejäl sallad varje dag ger så mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som gynnar immunförsvar, tarmhälsa och mycket mer som får kroppen att må bra.
- Avokado och fetaost gör salladen mättande
- Prova att blanda i nötter och frön, ex valnötter, solros- , sesam- och linfrön.
- Prova att blanda i någon frukt som äpple, päron och clementin.
- Prova att blanda i några bär som vindruva, blåbär, lingon.
Ju mer du använder fantasi och kreativitet desto större mångfald, färger och näring får du i dina sallader.
Jag använder mestadels hemlagad fransk senapsdressing till (rapsolja, senap och vitvinsvinäger + pepparmix).
Ibland italiensk dressing (rapsolja 2/3, rödvinsvinäger 1/3 + italiensk salladskrydda, salt, socker och svartpeppar).
Utmana dig själv med mer promenader och mer färgrika sallader.
”Färgglad och varierad kost och enkel motion kan skydda dig mot minnesproblem och demens.”
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://rolfmunke.se/