Teckensnitts storlek: +

I´m on a diet - Jag bantar.

I´m on a diet - Jag bantar.

På en vecka har jag bantat bort 2 hekto. Bra eller dåligt?
Banta förresten, är det inte ett förlegat ord?

William Banting* = mannen på bild och som står bakom uttrycket ”att banta”.Mer om honom längst ner.

Min bakgrund:

Efter en höst präglad av mycket jobb, därpå återkommande förkylningar (Covidtestad) har hälsosam mat i lagom portioner, motion och träning åkt ner på prio listan.

Därför är målsättningen 2022 framförallt att växla trivselkilo mot lagom mat, motion och träning.


Vad gäller kosten pratar jag i termer av diet, viktminskning och gå ner i vikt, men påfallande ofta pratar omgivningen om banta som ex;
- Bantar du?
- Rolf han bantar.

Ordvalet banta har för mig alltid haft en negativ omodern klang och jag har aldrig gillat att höra det ordet när det gäller mina matval.

Men nu har jag bestämt mig för att släppa på den irritationen och istället säga att - ja jag bantar. För att liksom tala samma språk. Innebörden är ju densamma.

Små framsteg.

Efter första veckan konstaterar jag att vågen visar – 2 hekto.
Om jag drar ut det ur ett sammanhang känns det lite torftigt.


Väljer jag att se det positivt och med lång tidshorisont innebär samma veckovisa resultat att jag når mitt slutmål – 5 kg till midsommar. Ur det perspektivet är – 2 hekto ett bra resultat.

Ser jag dessutom viktminskning som en process inbakad i hälsosam livsstil har jag gjort steg i rätt riktning.

Som ex:

- Inga lussekatter, pepparkakor eller saffransbullar. (Mycket sådant i november - december..)
- Chokladåterfall en dag (bara) då en glömd chokladask från i julas uppdagades.
- 10.000 steg/dag i ur och skur (låg på 6000 i snitt under hösten).
- Återupptagen styrketräning, med pass varannan dag.

Alltså många bra framsteg i processen. Denna veckan är det tänkt att sätta förstoringsglaset på portionsstorlekar.

Visst hade jag gärna gått ner snabbare i vikt ex genom något av mina egna 3 – 4 – 5 veckors viktminskningsprogram.
Men jag känner att motivationen just nu inte räcker till för mer disciplin än den jag börjat på.

 

Banta  Dieta  Gå ner i vikt.

Du kan gå ner i vikt på många olika sätt, snabbt eller långsamt, finns ingen superformel som passar alla.

Olika viktminskningsprogram hittar du i min kanal genom att klicka på länken nedan. 

 Viktminskningsprogram 

Bantningslegenden.

*William Banting, född 1796, död 16 mars 1878, var en begravningsentreprenör känd för att ha gått ner kraftigt i vikt efter att ha lagt om sin diet till socker- och stärkelsefattig kost. Banting hade genom åren dragit på sig en kraftig övervikt, som lett till problem med leder i knän och problem med att gå på toaletten. Han hade frågat flera olika läkare om råd utan någon framgång. Då han blev så fet att han fick problem med hörseln (fett tryckte mot innerörat) gick han till läkaren William Harvey, som föreslog en drastisk kostförändring.
Harvey ordinerade en diet bestående av ganska stora mängder proteinrik föda, såsom kött och fisk.[1] Han minskade kraftigt på intaget av kolhydratrika matvaror, såsom öl, bröd, socker och potatis. Till sin stora förvåning tappade Banting snabbt åtskilliga kilo. 1863 meddelade han allmänheten om sina framsteg i broschyren Letter on Corpulence Addressed to the Public, där han beskrev hur han under loppet av ett år (från augusti 1862 till augusti 1863) lyckades gå ner i vikt från 92 till 71 kg.
Hans broschyr blev såpass populär att ordet bant kom att användas som verb, till exempel i uttryck som Do you bant?. Det användes första gången i en tidningsartikel i The Times den 13 augusti 1864. I engelsktalande länder lever ordet inte längre kvar i vardagligt språk, medan orden "bantning" och "att banta" har blivit etablerade begrepp på svenska.[2]
Källa Wikipedia.

VIKTMINSKNING - Gener - aptit - råd.
Rolf Munke PT. Bloggen: "Hon promenerade sig ner i...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://rolfmunke.se/